Przepis nr 1: Makaranowo-warzywna zapiekanka z dodatkiem Ogórków Korniszonów z Czosnkiem Krakus i Makaronem Lubella Pióra

(przepis na 4 porcje)
Lista składników:
- 200 g Makaronu Lubella Pióra
- 4 Ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera mozzarella
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g cukinii
- 80 g dyni
- 80 g bakłażana
- szczypta soli, pieprzu oraz suszonego oregano
Przygotowanie:
- Jeżeli pozostał nam ugotowany makaron po poprzednim gotowaniu, to wykorzystajmy go lub ugotujmy nową porcję według wskazówek na opakowaniu, a odcedzając go należy pozostawić 1/2 szklanki wody.
- Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a bakłażana dodatkowo posolić i odstawić na 10 minut, a następnie nadmiar wody z bakłażana zetrzeć ręcznikiem papierowym.
- Śmietankę wymieszać z przegotowaną wodą lub tą pozostawioną po gotowaniu makaronu, szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz dodać 70 g startej mozzarelli.
- Makaron, warzywa przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać śmietanką, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Piec 35 minut, następnie odkryć, na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać około 10-12 minut.
Przepis nr 2: Jajka zapiekane z Passatą Łowicz z Ogórkami Kiszonymi Krakus
(przepis na 2 porcje)
Lista składników:

- 500 g Passaty Łowicz
- 2 Ogórki Kiszone Krakus
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz cukru trzcinowego do smaku
- pieczywo do podania oraz listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
- Wlać passatę, zagotować, a następnie doprawić do smaku przyprawami.
- Ogórki pokroić w krążki i połowę dodać do passaty.
- Całość przelać do dwóch mniejszych foremek do zapiekania (lub jednej większej).
- Na wierzch wbić jajko, udekorować pozostałą resztą krążków ogórka i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Piec około 15-17 minut, a najlepiej do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
- Przed podaniem udekorować listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z pieczywem.