sobota, 8 lutego, 2025
SeoHost.pl

Świadome gotowanie, to niemarnowanie – kilka wskazówek, jak nie marnować żywności w kuchni.

Zobacz też

Mikołajki w Jarosławskich Podziemiach

Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu serdecznie zaprasza na wyjątkowe wydarzenie "Mikołajki w Podziemiach Jarosławskich", które odbędzie się w...

Przepis nr 1: Makaranowo-warzywna zapiekanka z dodatkiem Ogórków Korniszonów z Czosnkiem Krakus i Makaronem Lubella Pióra

Makaron Lubella - Pióra

(przepis na 4 porcje)

Lista składników:

  • 200 g Makaronu Lubella Pióra
  • 4 Ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera mozzarella
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 g cukinii
  • 80 g dyni
  • 80 g bakłażana
  • szczypta soli, pieprzu oraz suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Jeżeli pozostał nam ugotowany makaron po poprzednim gotowaniu, to wykorzystajmy go lub ugotujmy nową porcję według wskazówek na opakowaniu, a odcedzając go należy pozostawić 1/2 szklanki wody.
  2. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a bakłażana dodatkowo posolić i odstawić na 10 minut, a następnie nadmiar wody z bakłażana zetrzeć ręcznikiem papierowym.
  3. Śmietankę wymieszać z przegotowaną wodą lub tą pozostawioną po gotowaniu makaronu, szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz dodać 70 g startej mozzarelli.
  4. Makaron, warzywa przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać śmietanką, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Piec 35 minut, następnie odkryć, na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać około 10-12 minut.

Przepis nr 2: Jajka zapiekane z Passatą Łowicz z Ogórkami Kiszonymi Krakus

(przepis na 2 porcje)

Lista składników:

  • 500 g Passaty Łowicz
  • 2 Ogórki Kiszone Krakus
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz cukru trzcinowego do smaku
  • pieczywo do podania oraz listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
  2. Wlać passatę, zagotować, a następnie doprawić do smaku przyprawami.
  3. Ogórki pokroić w krążki i połowę dodać do passaty.
  4. Całość przelać do dwóch mniejszych foremek do zapiekania (lub jednej większej).
  5. Na wierzch wbić jajko, udekorować pozostałą resztą krążków ogórka i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  6. Piec około 15-17 minut, a najlepiej do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
  7. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Podawać z pieczywem.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

najnowsze

Wojna sądem nad światem?

Nie ma obecnie zdarzenia donioślejszego nad tę wojnę. Kilka wojen na świecie i wszyscy jesteśmy nimi dotknięci, chociaż nie...
SeoHost.pl