Wiosna zawitała już w pełni. Kwitną pierwsze drzewa i krzewy, ogrody zaczynają obfitować w kolory dzięki wiosennym kwiatom. Ten okres to najlepszy czas żeby pomyśleć o założeniu ogródka warzywnego. Czy to w ogrodzie czy na balkonie lub tarasie niedużym wysiłkiem można zapewnić sobie źródło witamin. Trzeba tylko wygospodarować trochę wolnej przestrzeni i poświęcić kilkanaście minut dziennie na pracę na świeżym powietrzu. Zaczynając uprawę teraz można oczekiwać zbiorów przez całe lato.
Na początku można zająć się roślinami, które są proste w uprawie, szybko wyrosną lub będą długo plonować (lub jedno i drugie). Szybkie zbiory na pewno zapewni nam rzodkiewka i sałata uprawiana na cięte listki. 6 tygodni od wysiewu można też zbierać już młode marchewki lub szpinak. Zbyt wiele uwagi nie potrzebują długo plonujące cukinie, fasole lub buraki liściowe. Żeby całe lato cieszyć się własnymi warzywami, te szybko rosnące najlepiej siać w 2-3 tygodniowych odstępach (ciągle będziemy mieć nowe), a takie jak cukinia, czy fasola regularnie obrywać.
Wszystkie wymienione gatunki można wysiewać wprost do gruntu. Wystarczy mała grządka, a nawet duża donica, regularne podlewanie i odchwaszczanie by cieszyć się własnymi warzywami. Takie rozwiązanie daje również pewność, że wiemy co jemy 🙂 .