piątek, 1 lipca, 2022
Strona głównamainNadesłaneJak grillować w zdrowy sposób?

Jak grillować w zdrowy sposób?

Opublikowane

Sporadyczne posiłki z rusztu nie wyrządza szkody naszemu zdrowiu jednak całodniowe biesiadowanie kilka razy w tygodniu może mocno zaszkodzić. Tłuste, pieczone dania, bez warzyw i owoców, za to z alkoholem i słodkimi napojami, mogą spowodować wzrost ryzyka rozwoju chorób serca, wątroby, trzustki i nowotworu jelita grubego. Grilla należy traktować jak zwykły posiłek i siadać do stołu w porze obiadu lub kolacji. 

Według wielu osób grillowanie to jedna z najzdrowszych technik kulinarnych, gdyż dania przygotowuje się bez dodatku tłuszczu. Pod wpływem temperatury z jedzenia wytapia się tłuszcz i maleje jego ilość w końcowym produkcie – to duża zaleta! Jednak tłuszcz, kapiąc na żar, spala się, wówczas powstają substancje o udowodnionym szkodliwym działaniu dla zdrowia np. WWA i HCA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne).Unoszą się wraz z dymem i wchłaniają w posiłki na ruszcie. Aluminiowe tacki utrudniają ściekanie tłuszczu na żar i dostęp dymu do żywności. Dzięki nim ilość szkodliwych związków w daniach maleje nawet o 90%. Należy jednak pamiętać, aby na tackach nie kłaść produktów o kwaśnym pH. Wówczas aluminium może dostać się do dania. Warto ograniczyć ocet i sok z cytryny w marynatach i dodać je dopiero na talerzu. Grill elektryczny eliminuje problem większości szkodliwych substancji, ponieważ do przygotowywania potraw nie używamy węgla. Jedyne na co nadal trzeba w tej sytuacji uważać to zbyt mocne przypiekanie dań. Ciemnobrązowe, zwęglone potrawy zawierają akrylamid, który ma udowodniony szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. 

Grillowe BHP:

  1. Czysty grill to czysty talerz.

Każdy szanujący się mistrz grilla musi przede wszystkim porządnie umyć ruszt i przyrządy, których planuje użyć. W przeciwnym razie stary tłuszcz i resztki ulegają ponownemu spaleniu co zwiększy ilość szkodliwych substancji w jedzeniu.

  1. Uwag na bakterie!

Surowe mięso i ryby to najbardziej zanieczyszczone mikrobiologicznie produkty. Należy umyć ręce przed i po kontakcie z nimi. Warto także używać innych sztućców i naczyń do surowych i grillowanych dań żeby nie przenosić bakterii na gotowe pokarmy.

  1. Łańcuch termiczny

Należy pamiętać, że zostawianie pojemników z mięsem w cieple przyspiesza psucie. Może to doprowadzić do zatrucia nawet po obróbce. Powinno się trzymać smakołyki w lodówce jeśli nie zamierzamy ich od razu wyłożyć na ruszt. W warunkach polowych warto używać lodówek turystycznych lub toreb termicznych.

Tradycyjne potrawy jak mięso kiełbasę karkówkę czy kaszankę można urozmaicić drobiem, owocami morza czy rybami. Warto również grillować warzywa, takie jak: paprykę, cukinię, pieczarki czy szparagi,  nawet owoce – ananas z rusztu to dobry dodatek do mięs. 

Owocowe szaszłyki, zioła i sałatki z winegret są źródłem antyoksydantów niwelujących działanie szkodliwych związków, warto o nich pamiętać podczas grillowania. Korzystnie jest również słodkie napoje zamienić na wodę z cytryną i miętą. Słodkie napoje zawierają czasem nawet 10 łyżeczek cukru w szklance. Zgubny jest także alkohol – 0,5l piwa ma ok. 250 kcal. Pobudza ono też apetyt i obciąża wątrobę. Warto również nie dokładać dodatkowych kalorii w postaci majonezu, a białe pieczywo zamienić na ciemne, zawarty w nim błonnik zwiększa uczucie sytości i wspomaga trawienie. Im krócej trzymamy potrawy na ruszcie, tym mniejsza ilość wszystkich szkodliwych związków. Warto także, grillować mniejsze kawałki i stosować ziołowe marynaty, które sprawiają, że mięso kruszeje i jest gotowe szybciej, a więc krócej narażone jest na kontakt z dymem. – mówi Magdalena Kartasińska dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits

Jak pokazują wyniki badania Dailyfruits 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Jak wynika z badania Dailyfruits, kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% respondentów, a po warzywa 26%. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Jak wynika z badania Dailyfruits, kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% respondentów, a po warzywa 26%.

Podczas grillowania powinno się również zrezygnować z chemicznych podpałek, desek z farbą, gazet i benzyny i używać jedynie czystego papieru lub palnika gazowego. Widząc ogień, warto zaczekać aż zgaśnie, zanim wyłożymy jedzenie. Jeszcze bardziej należy unikać gaszenia płomienia wodą. Razem z parą uniesie się ogromna ilość szkodliwych substancji i jeśli nie odstawimy jedzenia wcześniej, osadzi się bezpośrednio na potrawach. Jeśli planujesz to zrobić, zabierz jedzenie znad węgielków a po wszystkim umieść je nad żarem z  powrotem. 

W trakcie grillowania można również wykorzystać piękną pogodę, która zazwyczaj towarzyszy grillowi. Warto wstać od stołu i pograć w piłkę, badmintona lub pójść na spacer. Ciepłe majowe popołudnia zachęcają by wyjść na świeże powietrze i spędzić czas z przyjaciółmi. Grillując warto jednak zwrócić uwagę na kilka drobiazgów, które mogą sprawić, że spędzimy czas przyjemne, pyszne i przede wszystkim  zdrowo.

nadesłane

Najnowsze na stronie

L sesja Rady Powiatu Jarosławskiego

Porządek obrad L sesji Rady Powiatu Jarosławskiego: 1. Otwarcie sesji. 2. Stwierdzenie prawomocności obrad....

XLIX sesja Rady Miasta Jarosławia

https://www.youtube.com/watch?v=H-nggAmUDrc Porządek obrad: I Otwarcie sesji i stwierdzenie prawomocności obrad. II Rozpatrzenie wniosków dotyczących porządku obrad. III Przyjęcie protokołu...

Jechał samochodem mając prawie 3,5 promila

W sobotę 18 06 2022, po godz. 15.30, mieszkaniec Jarosławia, lat 49, kierując samochodem...

Marsz Dla Życia i Rodziny – zdjęcia

Marsz dla Życia i Rodziny wyruszył z kościoła Najświętszej Marii Panny Królowej Polski po Mszy...

Więcej

Na czym polega zasada zdrowego talerza?

Zarówno Piramida Zdrowego Żywienia, jak i Talerz Żywieniowy pokazują wzajemne proporcje poszczególnych składników diety...

Nowe formy rozrywek i aktywności fizycznej po pandemii

W ciągu ostatnich 2 lat zmieniły się potrzeby Polaków w obszarze aktywności fizycznej i...

Jazda bolidem Formuły 1 już jest możliwa w Polsce

Szukając możliwości poprowadzenia bolidu F1, dotrzemy do Szwecji, Finlandii czy Włoch. Po raz pierwszy...